top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıÖykü Yağmur Karakaya

Yaygın Anksiyete Bozukluğu



Yaygın Anksiyete Bozukluğunun (YAB) en temel özelliği bir takım konu ya da etkinliklerle ilgili olarak duyulan kronik, ısrarcı endişe ve kuruntu halidir. YAB’daki kaygı, sağlıklı kaygıdan niceliksel olarak farklıdır, daha şiddetli, daha sık, daha yaygın ve uzun sürelidir. Kişi kaygısını kontrol etmekte güçlük çeker. İrritabilite, huzursuzluk, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kaslarda gerginlik, uyku bozukluğu, heyecan gibi ruhsal ve bedensel belirtiler kaygıya eşlik eder.


Aşırı endişe, kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkiler ve hatta olağan yaşam etkinliklerini sürdürmesini engeller. Bu kişiler her durumda olası en kötü sonucu düşünürler, herşey kendi denetimlerinin dışındadır, iyi bir olasılık ya da geriye dönüş mümkün değildir. Yaygın anksiyete bozukluğunda aşırı endişe ve kaygı genellikle sağlık, aile, para ya da iş gibi konularla ilgilidir.


Yaygın anksiyete bozukluğunun yaşam boyu görülme sıklığı %5-6'dır.


Gerçek bir neden yokken ya da nedeni olsa bile durumla uygunsuz olan, aşırı olan denetlenemeyen nitelikteki endişe hastalığın temel belirtisidir. Çoğu zaman kişi endişelerinin aşırı olduğunun farkındadır, ancak endişelenmelerini denetleyemezler ve bir türlü sakinleşemezler. Çevrelerinde “aşırı evhamlı” olarak tanınırlar. Yorgunluk, dikkat bozukluğu ve konsantrasyon güçlüğü, en ufak sesle kolayca irkilme, uykuya dalamama ve gece sık sık uyanma diğer önemli belirtilerdir.

Stresler YAB’ın gelişiminde önemli rol oynar. Çocukluk dönemi ve genç erişkinlik çağları arasında başlayan YAB, yavaş ve sinsi bir gelişim gösterir. Hastalığın belirtileri dönem dönem iyileşmeler ve alevlenmeler gösterir. Stresli yaşam olayları olduğunda belirtiler çoğunlukla kötüleşir. Hastalığın oluşmasında “kalıtsal etkenler, beyin nörokimyasındaki değişiklikler, kişilik özellikleri ve stres verici yaşam olayları” etkilidir. Hastalar yorgunluk, gerginlik, kas ağrısı ve baş ağrısı gibi bedensel belirtiler nedeniyle çoğu zaman psikiyatri dışı branş hekimlerine başvururlar ve doğru tanının konması ve uygun biçimde tedavi edilmesi gecikebilir.


Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavi Edilebilir mi?


YAB tedavi edilebilir bir hastalıktır.

İlk yapılması gereken bir psikiyatri uzmanına başvurmaktır. İlk başvuruda kapsamlı bir psikiyatrik değerlendirmenin yanı sıra, bu belirtilerin herhangi bir fiziksel hastalıktan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için bazı incelemeler yapılacaktır.

Tedavi gören YAB’lı hastaların çoğunluğu tedaviden yarar görür. Psikoterapi ya da ilaç tedavileri uygulanabilir. Tam düzelme sağlandıktan sonrada tedaviye en az 1 yıl daha devam edilmelidir.



26 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Depresyon

bottom of page